Leta i den här bloggen

torsdag 15 januari 2015

Semlor



Ingredienser

 10 st

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)

Pensling:

  • ägg

Fyllning:

  • 100 g mandelmassa
  • 2 - 2 1/2 msk mjölk

Garnering:

  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker
Så här gör du:
Smula jäst i en bunke, smält sedan matfettet i en kastrull. Blanda ner mjölk i kastrullen och du har nu degspad. Låt svalna så att det är fingervarmt, 37°. Och häll degspadet över jästen, tänk på att röra runt tills jästen löst upp sig.
Tillsätt nu i degspadet socker, salt, hjortronsalt och allt mjöl bortsett från det du behöver till utbakningen. Arbeta degen med händerna tills den inte klibbar fast vid bunken. 
Låt nu jäsa i 30 minuter och låt ugnen stå på 250°
Ta upp degen på en arbetsbänk och arbeta den smidig i lite mjöl. Dela upp i delar beroende på hur många semlor du vill ha.
Forma varje till en bulle och låt dem jäsa ytterligare 20 min. Pensla sedan med lite uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca. 10 minuter och låt dem svalna på ett galler. 
Skär nu ett lock på varje bulle och gröp ur innehållet, riv mandelmassa på rivjärn och blanda med bulle-innehållet och ca 1/2 msk mjölk. Nu ska man bara fylla bullarna och vispa upp vispgrädde. Klicka lite grädde inuti och pudra med florsocker...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar