Leta i den här bloggen

lördag 20 april 2013

Kladdkakor x3

Första kladdkakan ut är 
Mjölkchokladkaka med hasselnötter

Du kommer behöva:

  • 200 g smör 
  • 200 g mjölkchoklad, finhackad
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 15 g vaniljsocker
  • ca 2 1/2 dl vetemjöl
  • 65 g hasselnötter
  • 150 g mer mjölkchoklad
  • Alternativt valfritt antal hasselnötter för dekor
  1. Sätt ugnen på 200°c
  2. Smörj kanterna på en form och lägg ett bakplåtspapper i bottnen
  3. Smält smöret och tillsätt 200 g mjölkchoklad
  4. Vispa ägg och socker poröst i en bunke och tillsätt chokladsmeten och rör om
  5. Sikta ned vetemjöl och vaniljsocker genom en sil och blanda ihop till en jämn smet
  6. Hacka 65 g hasselnötter grovt och rör försiktigt ned i smeten
  7. Häll smeten i formen, grädda i ugnens mitt ungefär 20 minuter och låt sedan stå och kallna
  8. Om du sedan väljer att ha hasselnötter för dekoren så kan du rosta de i en stekpanna.
  9. För att ta bort skalet ska du gnugga nötterna mot en torr handduk så skalet lossnar allt efter som. 
  10. Sedan ska du smälta återstående 150 g choklad och ber över den lagom tempererade kakan.
  11. Om du valt hasselnötter, fördela dem då över kakan. Och sedan är det klart för servering
Små chokladkakor med hallon 12 st

Du kommer behöva:
  • 100 g smör
  • 100 g  hackad mörk choklad
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 g frysta hallon
  1. Sätt ugnen på 200° c
  2. Finhacka chokladen ev. köp färdighackad
  3. Smält smöret och lägg i de små bitarna choklad och rör om tills allt smält
  4. Vispa ägg och socker poröst
  5. Tillsätt den smälta chokladen tillsammans med 2 dl vetemjöl och rör om tills du får en jämn smet
  6. Fördela sedan smeten i smorda mazarinformar och lägg de frysta hallonen ovanpå varje bit kaka
  7. Grädda sedan i cirka 12 minuter
Ordinära Lakrits och choklad kladdkaka

Du kommer behöva detta till bottnen:
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk lakritspulver
  • 2 msk mörk sirap
Du kommer behöva detta till lakritsglasyren:
  • 6 KICKstänger (lakritsstänger)
  • 4 msk vispgrädde
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 100 g mörk choklad
  • Valfritt gärna färgglatt lakritsgodis
  1. Sätt ugnen på 175°c 
  2. Smörj kanterna på en form ca 22 cm i diameter och lägg ett bakplåtspapper i bottnen
  3. Smält 150 g smör 
  4. Vispa ägg, socker och sirap
  5. Blanda ner det smälta smöret
  6. Tillsätt också vetemjöl, kakao, lakritspulver och vaniljsocker och rör till en jämn smet
  7. Häll smeten i formen och grädde i den nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter
  8. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna
  9. Bryt lakritsstängerna i små bitar och koka upp grädden i en kastrull
  10. Tillsätt lakritsstängerna och låt de smälta under omrörning
  11. Flytta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen och det rumsvarma smöret
  12. Rör om i den fortfarande varma kastrullen och allt eftersom kommer allt smälta
  13. Bred glasyren över kakan, toppa med lakritsgodis om du inte vill ha kakan utan pynt
  14. Ställ kakan kallt i ungefär 2 timmar innan servering för bästa resultat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar