Mjölkchokladkaka med hasselnötter
Du kommer behöva:
- 200 g smör
- 200 g mjölkchoklad, finhackad
- 2 dl socker
- 3 ägg
- 15 g vaniljsocker
- ca 2 1/2 dl vetemjöl
- 65 g hasselnötter
- 150 g mer mjölkchoklad
- Alternativt valfritt antal hasselnötter för dekor
- Sätt ugnen på 200°c
- Smörj kanterna på en form och lägg ett bakplåtspapper i bottnen
- Smält smöret och tillsätt 200 g mjölkchoklad
- Vispa ägg och socker poröst i en bunke och tillsätt chokladsmeten och rör om
- Sikta ned vetemjöl och vaniljsocker genom en sil och blanda ihop till en jämn smet
- Hacka 65 g hasselnötter grovt och rör försiktigt ned i smeten
- Häll smeten i formen, grädda i ugnens mitt ungefär 20 minuter och låt sedan stå och kallna
- Om du sedan väljer att ha hasselnötter för dekoren så kan du rosta de i en stekpanna.
- För att ta bort skalet ska du gnugga nötterna mot en torr handduk så skalet lossnar allt efter som.
- Sedan ska du smälta återstående 150 g choklad och ber över den lagom tempererade kakan.
- Om du valt hasselnötter, fördela dem då över kakan. Och sedan är det klart för servering
Små chokladkakor med hallon 12 st
Du kommer behöva:
- 100 g smör
- 100 g hackad mörk choklad
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 150 g frysta hallon
- Sätt ugnen på 200° c
- Finhacka chokladen ev. köp färdighackad
- Smält smöret och lägg i de små bitarna choklad och rör om tills allt smält
- Vispa ägg och socker poröst
- Tillsätt den smälta chokladen tillsammans med 2 dl vetemjöl och rör om tills du får en jämn smet
- Fördela sedan smeten i smorda mazarinformar och lägg de frysta hallonen ovanpå varje bit kaka
- Grädda sedan i cirka 12 minuter
Ordinära Lakrits och choklad kladdkaka
Du kommer behöva detta till bottnen:
- 150 g smör
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 3 msk lakritspulver
- 2 msk mörk sirap
Du kommer behöva detta till lakritsglasyren:
- 6 KICKstänger (lakritsstänger)
- 4 msk vispgrädde
- 100 g rumsvarmt smör
- 100 g mörk choklad
- Valfritt gärna färgglatt lakritsgodis
- Sätt ugnen på 175°c
- Smörj kanterna på en form ca 22 cm i diameter och lägg ett bakplåtspapper i bottnen
- Smält 150 g smör
- Vispa ägg, socker och sirap
- Blanda ner det smälta smöret
- Tillsätt också vetemjöl, kakao, lakritspulver och vaniljsocker och rör till en jämn smet
- Häll smeten i formen och grädde i den nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter
- Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna
- Bryt lakritsstängerna i små bitar och koka upp grädden i en kastrull
- Tillsätt lakritsstängerna och låt de smälta under omrörning
- Flytta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen och det rumsvarma smöret
- Rör om i den fortfarande varma kastrullen och allt eftersom kommer allt smälta
- Bred glasyren över kakan, toppa med lakritsgodis om du inte vill ha kakan utan pynt
- Ställ kakan kallt i ungefär 2 timmar innan servering för bästa resultat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar